Deprecated: strpos(): Passing null to parameter #1 ($haystack) of type string is deprecated in /var/www/vhosts/macgroep.nl/fitnessandbodybuilding.nl/wp-includes/functions.php on line 7241

Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /var/www/vhosts/macgroep.nl/fitnessandbodybuilding.nl/wp-includes/functions.php on line 2187
Bodybuilding wat is het en hoe is het ontstaan - Fitness and bodybuilding

Bodybuilding is het opbouwen van spiermassa door training en voeding. Dus als jij naar sportschool gaat om meer massa op te bouwen, ben je in principe een bodybuilder. Je kunt ook een man spierenbodybuilder van beroep zijn. Deze bodybuilders doen dit fulltime, ze doen mee aan wedstrijden en worden door de grote fitness merken gesponsord. Ze verdienen hun geld met start- en prijzengeld van de wedstrijden en de sponsorgelden die ze ontvangen. Er is wereldwijd 1 officiële bodybuilding organisatie, dit is de IFBB. Deze organiseert wedstrijden zoals de mr. Olympia. Als je beroeps bodybuilder wil zijn, moet je een licentie krijgen van deze organisatie en dan kun je mee doen aan officiële beroeps bodybuilding wedstrijden. Er zijn natuurlijk ook heel veel amateur bodybuilding wedstrijden waar je aan mee kunt doen zonder een licentie.

Het ontstaan

Bodybuilding is begonnen in het begin van de 19de eeuw, Eugen Sandow wordt gezien als de vader van het bodybuilding. Hij was de eerste man die shows gaf om alleen zijn fysiek te laten zien. Hij deed dit tijdens worstelwedstrijden en sterke man shows. Hij organiseerde de eerste bodybuilding wedstrijd, waarbij de winnaar een beeld kreeg van Sandow zelf. En tegenwoordig bij de mr. Olympia krijgt de winnaar nog steeds dat beeldje van Sandow. Sandow ontwikkelde het eerste blad over fitness en begon meer wedstrijden te organiseren en fitness apparatuur te verkopen. Een paar jaar later werd de eerste grote bodybuilding wedstrijd georganiseerd. Vanaf dit moment begon bodybuilding zich steeds verder te ontwikkelen.

De broertjes Joe en Ben Weider brachten het bodybuilding weer naar een nieuw niveau. Joe begon een zijn eigen blad wat tot op de dag van vandaag toonaangevend is op het gebied van bodybuilding, supplementen, apparatuur en dergelijke. Ben werd voorzitter van de bodybuilding federatie IFBB. De bond groeide uit tot de grootste bodybuilding bond van de wereld.
Later werd bodybuilding steeds bekender en populairder, door bijvoorbeeld Steve Reeves, Arnold Schwarzenegger, Lou Ferrigno, Dorian Yates en andere grote bodybuilding namen.
Organisaties

De IFBB is de organisatie van het bodybuilding. Het staat voor International Federation of BodyBuilders. Er zijn andere federaties geweest zoals, the World Bodybuilding Federation (WBF). Maar deze konden niet opboksen tegen de IFBB.

Er zijn organisaties voor amateur of voor natural bodybuilders, dat zijn bodybuilders die geen anabolen steroïden en dergelijke gebruiken, de meeste van deze organisaties zijn aangesloten bij de IFBB. Ook ontstonden de mr. Olympia wedstrijden, waaraan alleen de beste bodybuilders mee mogen doen en wat een soort WK voor bodybuilders is. De mr. Olympia titel is de hoogst haalbare titel voor bodybuilders.
Wedstrijden

Bij bodybuilding wedstrijden moeten de bodybuilders een serie poses doen. Tijdens deze poses worden ze beoordeeld op dingen als spiermassa, verhoudingen en symmetrie. Ze moeten ook een eigen choreografie doen. Op het einde is er meestal nog een posedown waarbij de bodybuilders door elkaar heen het publiek vermaken. Deze posedown heeft meestal geen effect meer op de scores die ze krijgen van de jury tijdens de serie poses en hun eigen choreografie. Fitness and bodydbuilding home.