Je voeding is naast je training de belangrijkste factor. Als je jezelf net dat beetje extra wil geven, kun je gebruik maken van supplementen. Supplementen zijn geen anabolen steroïden of groeihormonen. Maar kunnen je wel helpen om jou doel sneller en beter te bereiken.
Supplementen zijn voedingsstoffen die je ook uit je eten haalt maar dan geconcentreerd, zoals eiwitshakes of koolhydraatshakes. Vitamine tabletten zijn ook voedingssupplementen.
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en merken supplementen. Het is moeilijk om te beslissen welk merk, welke soort en wat voor soort supplement geschikt is. Hier vind je informatie over de meest voorkomende soorten supplementen, welke supplementen je het beste kunt gebruiken om jou doel sneller te bereiken en hoe je de meest voorkomende supplementen het beste kunt gebruiken.

Waarom supplementen
Er zijn momenten waarop je lichaam een grote behoefte heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Bijvoorbeeld na een training heeft je lichaam een vergrote behoefte aan snel verteerbare koolhydraten, om je glucose spiegel omhoog te gooien, en aan snel verteerbare eiwitten. Op dit soort momenten is het makkelijker en beter om een shake te nemen. Er zijn ook andere voordelen aan voedingssupplementen. Je kan in 1 keer meer van een bepaalde voedingsstof binnen krijgen dan je uit normaal eten zou kunnen halen. Zoals bij vitamine pillen, dan neem je 1 pilletje met allemaal vitamines en mineralen die je niet zo geconcentreerd uit je voeding kunt halen.

suplementenVeel voorkomende supplementen
De meest voorkomende supplementen zijn eiwit poeder, koolhydraat poeder, creatine en combinaties hiervan.

In eiwit poeders heb je snel verteerbare eiwitten en langzaam verteerbare eiwitten. Het grote verschil met eiwit poeders en de eiwitten uit voeding is dat je met de eiwit poeders een veel betere opname hebt en je kunt een veel meer geconcentreerde hoeveelheid tot je nemen, wat je spierherstel bevordert. Hiermee kun je je lichaam precies geven wat het nodig heeft.

In koolhydraat poeders heb je je ook snel en langzaam verteerbare koolhydraten. Het grote verschil met koolhydraat poeders en de koolhydraten uit voeding is dat je met de koolhydraat poeders een veel betere opname hebt en je kunt een veel geconcentreerde hoeveelheid tot je nemen wat je spierherstel bevorderd. En je kunt je lichaam precies geven wat het nodig heeft.
Ook het voordeel van een creatine supplement is dat je een grotere hoeveelheid tot je kunt nemen dan dat je uit voeding kunt halen. Creatine zorgt ervoor dat je tijdens de training een beter uithoudingsvermogen hebt en dat je na de training een grote ‘pomp’ hebt.

Er komen tegenwoordig steeds meer combinaties van de bovenstaande supplementen op de markt. Deze supplementen combineren koolhydraten, eiwitten en creatine. Hierdoor heb je maar 1 shake nodig om al de voedingsstoffen tot je te nemen die je lichaam nodig heeft als je hard traint.

Gebruik
Als je voedingssupplementen koopt dan staat er op de verpakking altijd wanneer je ze het beste kunt nemen en welke hoeveelheid je moet nemen. Lees deze gebruiksaanwijzing goed door en hou je daar aan. Raadpleeg altijd eerst een arts of specialist voordat je supplementen inneemt. Zo krijg je een optimaal resultaat en haal je sneller het doel dat je wil bereiken!